Czy mogę jeść pizzę na diecie?
Amerykańskie media bombardują nas informacjami, że pizza i coca cola są odpowiedzialne za nadwagę wśród dzieci. Brzmi to tak jakby uzbrojona po zęby pizza grasowała po ulicach miast i siłą wdzierała się dzieciom do gardeł. Biedna mała pizza, taka trująca i niebezpieczna. Bo zawiera mnóstwo kalorii, nasyconych kwasów tłuszczowych i soli. Mimo tego iż wiem, że od pizzy mogę paść na nadciśnienie, miażdżycę albo po prostu się upaść, to wciąż jest to moje ulubione danie. Gdyby nie fakt, że staram się uważać na to co jem, to pochłaniałabym pizzę codziennie, tak jak to czyni co czwarty nastolatek zza oceanu (według naukowców z Institute of Health Research and Policy na Uniwersytecie Illinois w Chicago). Czy można więc potępiać pizzę za całą nadwagę tego świata? Oczywiście, że nie. Poza tym jest to na tyle `elastyczne` danie, że pozwala dokonywać zdrowych wyborów. Jeśli więc masz ochotę sobotni wieczór spędzić z pudełkiem pachnącego placka, to przeczytaj poniższe rady.
Kilka prostych zasad jak jeść pizzę, żeby nie przytyć:
- wybieraj tę na bardzo cienkim cieście
- zrezygnuj z dodatkowych sosów do pizzy, są zwykle robione na bazie majonezu, z dodatkową porcją soli
- zrezygnuj z podwójnego sera
- jeśli przygotowujesz pizzę w domu to zrób ciasto na bazie miksu mąk: pszenną wymieszaj z orkiszową lub żytnią
- nie kupuj gotowych mieszanek serów-wiórków do pizzy, zawierają twarde tłuszcze
- wybierz ser mozzarella w kulkach w zalewie lub ser kozi i samodzielnie zetrzyj go na tarce
- zrezygnuj z gotowych sosów pomidorowych do pizzy, zrób go sam. Wystarczy puszka pomidorów, oliwa, świeża bazylia, sól, pieprz, oregano, odrobina cukru i ziół prowansalskich
- zamawiając pizzę w restauracji uważaj na mięsne dodatki. Jest duże prawdopodobieństwo, że zamawiając pizzę z szynką, boczkiem, salami, kebabem, albo mięsem mielonym dostaniesz napompowany wzmacniaczami i konserwantami wynalazek z dużą ilością tłuszczu. Dobrej jakości wędlina to około 40 zł za kg. Nie łudźmy się więc, że na pizzy za 25 zł znajdziesz takie mięso. Jeśli jednak robisz pizzę samodzielnie to nie oszczędzaj.
- kupując kukurydzę lub ananasa do pizzy czytaj etykiety na puszkach. Producenci często dodają do nich cukier. Najlepiej będzie wybrać świeżą kolbę czy świeżego ananasa.
- nie kupuj pizzy mrożonej lub gotowej do upieczenia
- nie popijaj pizzy słodkimi napojami czy piwem, wybierz szklankę wody z cytryną albo herbatę
Więcej informacji na ten temat znajdziesz w naszym odcinku #2 na
Napisała: Pati
Kilka prostych zasad jak jeść pizzę, żeby nie przytyć:
- wybieraj tę na bardzo cienkim cieście
- zrezygnuj z dodatkowych sosów do pizzy, są zwykle robione na bazie majonezu, z dodatkową porcją soli
- zrezygnuj z podwójnego sera
- jeśli przygotowujesz pizzę w domu to zrób ciasto na bazie miksu mąk: pszenną wymieszaj z orkiszową lub żytnią
- nie kupuj gotowych mieszanek serów-wiórków do pizzy, zawierają twarde tłuszcze
- wybierz ser mozzarella w kulkach w zalewie lub ser kozi i samodzielnie zetrzyj go na tarce
- zrezygnuj z gotowych sosów pomidorowych do pizzy, zrób go sam. Wystarczy puszka pomidorów, oliwa, świeża bazylia, sól, pieprz, oregano, odrobina cukru i ziół prowansalskich
- zamawiając pizzę w restauracji uważaj na mięsne dodatki. Jest duże prawdopodobieństwo, że zamawiając pizzę z szynką, boczkiem, salami, kebabem, albo mięsem mielonym dostaniesz napompowany wzmacniaczami i konserwantami wynalazek z dużą ilością tłuszczu. Dobrej jakości wędlina to około 40 zł za kg. Nie łudźmy się więc, że na pizzy za 25 zł znajdziesz takie mięso. Jeśli jednak robisz pizzę samodzielnie to nie oszczędzaj.
- kupując kukurydzę lub ananasa do pizzy czytaj etykiety na puszkach. Producenci często dodają do nich cukier. Najlepiej będzie wybrać świeżą kolbę czy świeżego ananasa.
- nie kupuj pizzy mrożonej lub gotowej do upieczenia
- nie popijaj pizzy słodkimi napojami czy piwem, wybierz szklankę wody z cytryną albo herbatę
Jak zrobić zdrowszą pizzę?
PIZZA Z JAJKIEM I SZPINAKIEM
Czego potrzebujemy?
składniki na ciasto: (2-3 pizze)
- 50 g drożdży
- ciepła woda
- łyżka cukru brązowego
- 2 szklanki mąki pszennej
- szklanka mąki razowej
- szczypta soli
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łyżki ciepłej wody
obłożenie:
dwie paczki świeżego szpinaku
cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki serka śmietankowego
łyżka masła
jajko
sól, pieprz, zioła
Jak to zrobić?
CIASTO:
1. Przełóż drożdże do miseczki, dodaj cztery łyżki ciepłej wody i cukier, dokładnie wymieszaj, odstaw na 10 minut.
2. Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj sól. Zrób zagłębienie i dodaj drożdże. Wlej około szklanki ciepłej wody.
3. Składniki energicznie ugniataj, jeśli trzeba będzie to dodaj więcej wody. Ciasto ma być miękkie i jednolite. Przykryj ściereczką, odstaw na 5 minut.
4. Do ciasta wlej oliwę, wyrabiaj aż składniki się wymieszają. Przykryj ściereczką i odstaw na pól godziny.
OBŁOŻENIE:
5. Drobno posiekany czosnek podsmaż na łyżce klarowanego masła aż się zarumieni.
6. Dodaj świeży szpinak.
7. Gdy szpinak zmniejszy swoją objętość pod wpływem ciepła, dodaj serek śmietankowy.
8. Składniki dokładnie wymieszaj, przypraw do smaku.
9. Piekarnik rozgrzej do 220 st.C.
10. Ciasto podziel na 3 części, rozwałkuj na cienkie placki podsypując mąka. Pamiętaj, że brzegi muszą być podwyższone.
11. Na placku rozłóż szpinak i pokrojoną w piórka cebulę.
12. Zrób małe wgłębienie i wbij jajko.
13. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
14. Piecz pizzę przez ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 st.C.
Napisała: Pati