wtorek, 5 stycznia 2016

Jak schudnąć po świętach ?

Święta się skończyły, Sylwester również za nami. Zabawa była przednia, jedzenie super, alkoholu też sobie nie żałowaliśmy. I dobrze. Ale zaczął się styczeń a wraz z nim nowy rok, pora więc wrócić do swoich zdrowych nawyków, bo spodnie z połowy grudnia stały się niebezpiecznie opięte w okolicach bioder. Jak schudnąć po świętach? Nasza propozycja jest prosta, zastąp mięso rybami. Rybki przewyższają pod względem wartości odżywczych wieprzowinę, wołowinę i drób. Poza tym ich białko jest przez człowieka o wiele lepiej przyswajalne niż białko zwierząt rzeźnych. Właśnie analizuję dane statystyczne, wynika z nich, że Polacy nie lubią ryb, szczególnie dzieci. W czystej postaci goszczą na naszych stołach jedynie od święta, chętniej za to sięgamy po dziwnego pochodzenia konserwy, ryby w oleju, pasty albo mrożone trupy. Tymczasem świeża rybka zawiera pełnowartościowe białko, wielenienasycone kwasy tłuszczowe, żelazo, magnez i wiele witamin. W dzisiejszym wpisie mamy dla was propozycje na trzy pyszne obiady z udziałem ryb i owoców morza. Wypróbujcie szczególnie ten pierwszy, autorski :)

PROPOZYCJA NR I
Filet z łososia ze szpinakiem podany na kaszy pęczak z mlekiem kokosowym, szaszłyk z mango i daktyli.

Czego potrzebujemy?
filet z łososia pozbawiony skóry
200 gramów kaszy pęczak
4 łyżki mleka kokosowego
łyżka sosu sojowego
mango
suszone daktyle
2 garści świeżych liści szpinaku
1 pęczek kolendry, posiekany
2 ząbki czosnku, posiekane
biały mielony pieprz,
oliwa z oliwek
sól
pieprz

Jak to zrobić?
1. Kaszę pęczka gotujemy według przepisu na opakowaniu
2. Posiekaną kolendrę mieszamy z solą i posiekanym czosnkiem,
3. Filety z łososia myjemy, osuszamy, kroimy na kawałki, otaczamy w kolendrze i czosnku, doprawiamy pieprzem.
4. Patelnię skrapiamy oliwą z oliwek, gdy tłuszcz się rozgrzeje kładziemy kawałki ryby i obsmażamy z dwóch stron. 
5. W małym garnku gotujemy przez 2 minuty liście szpinaku z mlekiem kokosowym, dodajemy posiekany ząbek czosnku, sos sojowy, pieprz.
6. Ugotowaną kaszę przekładamy na talerz, polewamy przygotowanym w maym garku sosem z mleka kokosowego i szpinaku. Układamy kawałki ryby.
7. Pokrojone w kostkę kawałki mango nadziewamy a patyczek od szaszłyka na przemian z suszonymi daktylami.


PROPOZYCJA NR II
Szaszłyk z krewetek z sosem jogurtowo miętowym.

Czego potrzebujemy?
1 kg krewetek olbrzymich Deluxe
2 łyżki posiekanej kolendry
3 ząbki drobno posiekanego czosnku
1 drobno posiekana papryczka chili
1 łyzka sosu sojowego
3 łyżki oliwy z oliwek

składniki na sos:
2 łyżki posiekanej mięty
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
1 ząbek drobno posiekanego czosnku
sól
biały mielony pieprz
sok z połowy cytryny

Jak to robić?
1. Krewetki myjemy, osuszamy.
2. Składniki marynaty mieszam, krewetki marynujemy i odstawiamy na 30 miut.
3. Krewetki nadziewamy na patyczki do szaszłyków i grillujemy na patelni grillowej około 3 minuty z każdej strony, Krewetki nie powinny być przepieczone.
4. Wszystkie składniki sosu mieszamy i odstawiamy na 20 minut.

PROPOZYCJA NR III
Pieczony pstrąg.

Czego potrzebujemy ?
2 pstrągi patroszone
1 cytryna pokrojona w plastry
2 ząbki czosnku pokrojone w plastry
szczypta suszonego tymianku
oliwa z oliwek
pieprz mielony

Jak to zrobić?
1. Pstrągi dokładnie myjemy i osuszamy.
2. Pokrojona cytrynę mieszamy z czosnkiem, roztartym w dłoniach suszonym tymiankiem, oliwa z oliwek, pieprzem. Tak przygotowaną cytryną faszerujemy rybę.
3. Pstrąga pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 25-30 minut (czas pieczenia zależy od gramatury ryby). 

----------------------------
Do dzisiejszego wpisu wykorzstałyśmy Przepisy Karola i Doroty na ryby i owoce morza - Ryby Są Super 
----------------------------
Wszystkie produkty wykorzystane w dzisiejszym wpisie znajdziecie w sklepach
 http://www.lidl.pl/pl/index.htm
Ryneczek Lidla ma w ofercie zawsze świeże warzywa i owoce, dzięki czemu mamy gwarancję, że przepis się uda. 
Warto stawiać na wysokiej jakości produkty, to one decydują o smaku potraw.