#niefit
Każdy, kto przegląda mojego snapchata (marsi_b) wie, że lubię wcielić się w rolę cukiernika. A teraz publicznie przyznaje się do swoje słabości - uwielbiam słodycze. Wakacje, znajomi, słońce za oknem, spotkania... to wszystko kojarzy mi się z czymś pysznym do zjedzenia. Wypieki, które stoją na półkach sklepowych są drogie i moim zdaniem nie tak smaczne jak te, przygotowane własnoręcznie. W dzieciństwie marzyłam o własnej cukierni. Marzeń nie porzucam, a przepisy na ciasta kolekcjonuję. Dlatego od czasu do czasu chętnie podzielę się z Wami tymi najlepszymi.
Nasz blog zachęca do zdrowego trybu życia więc produkty naturalne -prosto od naszej babci. Tyle, że dziś nie będzie niskokalorycznie.
WIENIEC DROŻDŻOWY
z masłem czekoladowym, cynamonem i kruszonką
SKŁADNIKI
na ciasto:
- 200 ml mleka
- 50 g świeżych drożdży
- 500 g mąki pszennej (typu 500 lub 550)
- 50 g cukru, szczypta soli
- 1 jajko
- 50 g miękkiego masła
masa:
- 2 łyżki cynamonu
- 50 g cukru
- 1 torebka cukru waniliowego
- 200 g masła czekoladowego (np. Nutella)
- 1 jajko
- 50 g masła
kruszonka:
- 50 g masła
- 50 g cukru
- 100 g mąki
JAK ZROBIĆ:
ciasto drożdżowe, podstawowe
1. Lekko podgrzej mleko (jeśli będzie zbyt gorące to zabije drożdże i ciasto nie wyrośnie). Rozkrusz drożdże, wrzuć do mleka, mieszaj do rozpuszczenia.
2. Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier i szczyptę soli. Wbij jajko, wlej mleko z drożdżami.
3. Składniki najlepiej wymieszać mikserem ze spiralnymi końcówkami (można zrobić to ręcznie ale polecam użyć miksera). Wyrabiać aż ciasto będzie elastyczne.
4. Uformować kulę, zagnieść ją ręcznie przez 2 minuty i włożyć do miski.
5. Miskę przykryć czystą bawełnianą ściereczką i wstawić do piekarnika z uchylonymi drzwiczkami rozgrzanego do temperatury 50 stopni. Po 40 minutach ciasto podwoi swoją objętość.
masa
6. Masło roztopić i ostudzić
7. Cynamon wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym.
8. Masło czekoladowe, wymieszać z żółtkiem.
9. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść na blacie oprószonym mąką. Rozwałkować na prostokąt.
10. Placek posmarować 2/3 stopionego masła. Wyłożyć na niego masę czekoladową pozostawiając wolne brzegi. Całość posypać cukrem z cynamonem. Zwinąć placek jak dywan.
11. Rulon ciasta ułożyć na papierze do pieczenia. Przeciąć na środku wzdłuż rulonu (ale nie do końca!). Powstałe dwa paski spleść i uformować wieniec. Położyć go razem z pergaminem na blaszy do pieczenia.
12. Ciasto posmarować pozostałym masłem, odstawić pod przykryciem na 15 minut aby ponownie wyrosło.
kruszonka
13. Z podanych wyżej składników zagnieść kruszonkę i obsypać nią chojnie ciasto.
14. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Wstawić wieniec i piec około 26 minut.
Piekła: Marsi
Nasz blog zachęca do zdrowego trybu życia więc produkty naturalne -prosto od naszej babci. Tyle, że dziś nie będzie niskokalorycznie.
WIENIEC DROŻDŻOWY
z masłem czekoladowym, cynamonem i kruszonką
SKŁADNIKI
na ciasto:
- 200 ml mleka
- 50 g świeżych drożdży
- 500 g mąki pszennej (typu 500 lub 550)
- 50 g cukru, szczypta soli
- 1 jajko
- 50 g miękkiego masła
masa:
- 2 łyżki cynamonu
- 50 g cukru
- 1 torebka cukru waniliowego
- 200 g masła czekoladowego (np. Nutella)
- 1 jajko
- 50 g masła
kruszonka:
- 50 g masła
- 50 g cukru
- 100 g mąki
JAK ZROBIĆ:
ciasto drożdżowe, podstawowe
1. Lekko podgrzej mleko (jeśli będzie zbyt gorące to zabije drożdże i ciasto nie wyrośnie). Rozkrusz drożdże, wrzuć do mleka, mieszaj do rozpuszczenia.
2. Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier i szczyptę soli. Wbij jajko, wlej mleko z drożdżami.
3. Składniki najlepiej wymieszać mikserem ze spiralnymi końcówkami (można zrobić to ręcznie ale polecam użyć miksera). Wyrabiać aż ciasto będzie elastyczne.
4. Uformować kulę, zagnieść ją ręcznie przez 2 minuty i włożyć do miski.
5. Miskę przykryć czystą bawełnianą ściereczką i wstawić do piekarnika z uchylonymi drzwiczkami rozgrzanego do temperatury 50 stopni. Po 40 minutach ciasto podwoi swoją objętość.
masa
6. Masło roztopić i ostudzić
7. Cynamon wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym.
8. Masło czekoladowe, wymieszać z żółtkiem.
9. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść na blacie oprószonym mąką. Rozwałkować na prostokąt.
10. Placek posmarować 2/3 stopionego masła. Wyłożyć na niego masę czekoladową pozostawiając wolne brzegi. Całość posypać cukrem z cynamonem. Zwinąć placek jak dywan.
11. Rulon ciasta ułożyć na papierze do pieczenia. Przeciąć na środku wzdłuż rulonu (ale nie do końca!). Powstałe dwa paski spleść i uformować wieniec. Położyć go razem z pergaminem na blaszy do pieczenia.
12. Ciasto posmarować pozostałym masłem, odstawić pod przykryciem na 15 minut aby ponownie wyrosło.
kruszonka
13. Z podanych wyżej składników zagnieść kruszonkę i obsypać nią chojnie ciasto.
14. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Wstawić wieniec i piec około 26 minut.