sobota, 13 grudnia 2014

Cała prawda o pouczaniu innych czyli zdrowe odżywianie na luzie.

Kilka dni temu widziałam jak nieco starszy ode mnie chłopak poucza swoją koleżankę o szkodliwości chińskich zupek. Chwycił za opakowanie i zaczął recytować ciała astralne jakie tam umieszczono. Chwilę później zamówił ogromną pizzę z czterema rodzajami sera. W tym samym mniej więcej czasie miałam okazję porozmawiać z koleżanką, która żaliła mi się jak to ciężko ćwiczy na siłowni i nic nie je, a jej waga wciąż rośnie. Opowieść przeplatana była motywem choroby i bezsilności i prawie ją łyknęłam. Do czasu aż wspomniana koleżanka wyciągnęła z torby podwójnego Snickersa i energetyzera zero kalorii. Mam jeszcze historyjkę o tajemniczym internaucie, który oburzył się obecnością rosołowej kostki w jednym z naszych przepisów, podczas gdy w jego wirtualnej galerii same zdjęcia Żubra, Żołądkowej i Laysów Zielona Cebulka. Hipokryja, obsesja czy  mechanizm obronny?
Uwielbiamy wyliczać innym ich złe nawyki, zaglądać do brzuchów, talerzy i lodówek. Lubimy wskazywać co robią nie tak, udzielać `konstruktywnej krytyki` i sypać z rękawa fachowymi poradami. A to, że sami się do nich nie stosujemy to już inna bajka. Bo dla siebie zawsze znajdziemy wytłumaczenie. Brak czasu, pieniędzy, predyspozycji, silnej woli, choroba. Powodów jest tysiąc. My chciałybyśmy zaznaczyć, że nie trzeba mieć obsesji, żeby zdrowo żyć. Zostawmy więc innych w spokoju a skupmy się na sobie. Okłamywanie samego siebie nie zmniejszy obwodu w pasie, tak jak wytykanie grzeszków innym. Niech oni żyją jak chcą, tak jak lubią. 
Kto z was jest bez grzechu, niech pierwszy rzuci kamieniem.


ILE JAJEK TYGODNIOWO ?
Jajko przez wiele lat nie cieszyło się dobrą opinią, przede wszystkim przez jego negatywny wpływ na poziom cholesterolu. Dziś wiadomo, że jest to mit choć nie należy przesadzać z ich jedzeniem.
Obecnie WHO dopuszcza jedzenie około 10 żółtek tygodniowo (łącznie z tymi dodawanymi do kotletów, ciast, makaronów), białka możemy spożywać bez ograniczeń.

NA MIĘKKO CZY NA TWARDO?
Jajka najlepiej spożywać gotowane na miękko (do czterech minut), ponieważ dłuższa obróbka termiczna zmniejsza liczbę witamin i obniża wartość odżywczą białka. 

Najmniej zdrowe jest jedzenie jajek surowych, zwłaszcza białka. To ze względu na zawartość awidyny, blokującej przyswajanie przez organizm biotyny, która uczestniczy w przemianie materii i wpływa na stan skóry i włosów.

JAK UZUPEŁNIĆ NIEDOBÓR MAGNEZU W ORGANIZMIE?
Najczęstszymi objawami niedoboru magnezu są skurcze, drgania powiek i mięśni, bóle głowy, nadmierna potliwość. Główne czynniki, które mogą się do tego przyczyniać to zbyt małe spożycie roślin surowych bogatych w magnez (biała fasola, groch, szpinak, kiełki zboża), długotrwałe przyjmowanie antybiotyków, zbyt duże spożycie wypłukujących magnez substancji (kawa, herbata, cola, napoje energetyzujące, alkohol).

Szczególnie warto zadbać o odpowiednią ilość magnezu, gdy Twoja dieta bogata jest w białko i wapń.

Skąd dodatkowo czerpać magnez?
 Magnez należy do minerałów, który musi być dostarczany w małej ilości przez cały czas. Można więc pójść do pobliskiej apteki i kupić taki w tabletkach albo wybrać napoje zawierające 100% dziennego zapotrzebowania. 

Napój Oshee Magnez nie tylko przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania mięśni ale zmniejsza również uczucie znużenia. Zawiera magnez i witaminy B6. Poza tym świetnie smakuje ;)
cena za puszkę 250 ml to 2.49 zł

CZY WODA GAZOWANA JEST SZKODLIWA?
O tym, że wodę pić trzeba, wiedzą wszyscy. Nasz organizm składa się z wody w około 60 proc.

Zarówno woda niegazowana jak i gazowana jest dobra do picia. Gazowana jednak nie dla wszystkich. Jeśli cierpisz na zespół jelita drażliwego, czy też masz problem ze wzdęciami brzucha – nadmiar wody gazowanej może nasilać dolegliwości. Generalnie, jeśli osoba jest zdrowa w zależności od preferencji może wybierać oba rodzaje wód. Wodę niegazowaną powinno się wybrać, jeśli cierpi się na nadciśnienie tętnicze, niewydolność krążenia, zespół jelita drażliwego, dolegliwości żołądkowo-jelitowe, w stanach pooperacyjnych.

U niektórych osób pijących nadmierną ilość napojów gazowanych bąbelki gazu mogą powodować rozpychanie jelit, dyskomfort w jamie brzusznej, wzdęcia brzucha. Podobnie dzieje się w przypadku szybkiego jedzenia, czy zbyt częstego żucia gumy do żucia – co wiąże się z połykaniem powietrza. 

Puenta? To nieprawda, że woda gazowana jest niezdrowa. 

 DLACZEGO WARTO JEŚĆ TUŃCZYKA?
Tuńczyk zawiera duże ilości witaminy D i A, co korzystnie wpływa na stan kości i narządu wzroku. Mięso tuńczyka jest wyjątkowo smaczne i bogate w tran – tłuszcz rybi – źródło kwasu omega -3.

Spożywając rybę jak najczęściej, spowolnisz proces zanikania komórek mózgowych oraz obniżysz poziom cholesterolu we krwi.

A jak przyrządzić tuńczyka? W Japonii jest często spożywany na surowo w postaci sushi. W Europie
zwykle konserwowany lub wędzony. 

Poniżej przepis na pyszną i szybką sałatkę z tuńczyka.

Czego potrzebujemy?
2 jajka ugotowane na twardo
dużego pomidora
kapustę pekińską
tuńczyka konserwowego w sosie własnym,
ananasa pokrojonego w kostkę
kukurydzę konserwową
kiełki 
oliwa z oliwek

Smacznego! 

JAKIE WARZYWA WYBIERAĆ ZIMĄ?
Które warzywa wybierać zimą, by wpłynęło to korzystnie na nasze zdrowie oraz dobry wygląd?

Warto wybierać: ziemniaki, marchewkę, korzeń pietruszki, seler, buraki, kapustę białą, kapustę czerwoną, por, dynię.

Warto unikać: pomidory, ogórki, szpinak.

DLACZEGO CZOSNEK JEST ZDROWY?
Kilka ząbków tej rośliny zwalcza bakterie sto razy skuteczniej od antybiotyków.

Egipcjanie podawali go budowniczym piramid dla wzmocnienia sił i ochrony przed czerwonką. Europejczycy spożywali go, aby ustrzec się przed zarazą. Lekarze polowi podczas obu wojen światowych stosowali czosnek do odkażania ran. Do dzisiaj używany jest on w leczeniu grzybicy stóp, gruźlicy i nadciśnienia krwi, nie wspominając o przeziębieniach i kaszlu.

Aby odnieść korzyść z właściwości czosnku wystarczy zjeść 1–2 surowe albo lekko obgotowane ząbki dziennie.

CO KRYJĄ W SOBIE KOKTAJLE Z McDONALD's ?
Po desery z McDonald`s sięgamy najchętniej z nudów. Wychodzimy na spacer i akurat zachodzimy bo jest po drodze. Koktajle mają to do siebie, że są pyszne i zdrowe, dlatego tak chętnie polecają je dietetycy. Warto jednak pamiętać, że NIE zaliczają się do nich te oferowane w McDonalds.

Porcja takiej przyjemności to około 360 kcal. Trzeba spacerować przez 1.5 godziny, żeby to spalić. Poza tym warto pamiętać o tym, że taki shake to w 15 % węglowodany a tylko w 2 % białko.

CYTRYNA CZY LIMONKA ?
Jednak mało kto wie, że ma on więcej witaminy C niż cytryna, ponadto jej smak bardziej nadaje się do przyrządzania napojów orzeźwiających. Limonka świetnie chroni również przed różnymi chorobami, dlatego warto czasami zastąpić plasterek cytryny do herbaty właśnie tym cytrusem.

Mało kto wie, że sok z limonki pozwala podnieść się po ciężkiej imprezie ;)
Wyciśnij 2 łyżeczki soku owocu, dodaj odrobinę cukru, całość zalej wodą i powoli wypij!

KREM CZEKOLADOWY W WERSJI ODCHUDZONEJ.
Przygotowałyśmy dziś dla Was odchudzony krem/mus czekoladowy. Rozpływa się w ustach, smaczny, prosty w przygotowaniu. Idealny do wszystkiego.

Jak zrobić pyszny krem czekoladowy z awokado?
Potrzebujemy świeżego, dojrzałego owocu awokado, dwóch łyżek miodu, dwóch łyżek kakao. Można dodać syrop karmelowy, jeśli ktoś jest w posiadaniu ;) Awokado obieramy ze skórki (jak jabłko) usuwamy pestkę i kroimy w kostkę. Składniki mieszamy i bardzo dokładnie miksujemy blenderem. Voilà ! ;)