czwartek, 9 marca 2017

Śniadanie białkowo-tłuszczowe.

Jedynym faktem na temat diet jest prawda, że nie istnieje uniwersalna zasada, która zadziała na każdego z nas. Ilu ludzi, tyle patentów na lepszą sylwetkę. Jeśli więc Twoje dotychczasowe nawyki sprawiają, że świetnie się czujesz we własnym ciele, Twoje wyniki badań są dobre i masz mnóstwo energii - nie ma potrzeby żebyś cokolwiek zmieniał. Często jednak zgłaszają się do nas dziewczyny skarżące się na problemy trawienne, ospałość albo niekontrolowane napady głodu. Jeśli czujesz, że Twój organizm nie do końca radzi sobie z produktami, które mu dostarczasz, warto poeksperymentować. Dziś weźmiemy pod lupę śniadania, które są bardzo ważnym posiłkiem w ciągu naszego dnia. Fakt, że nie możesz go omijać i wybiegać do pracy o kubku kawy traktujemy jak pewniak. Druga sprawa, śniadanie jemy najpóźniej godzinę po przebudzeniu. I co dalej? Dotychczas najchętniej sięgałaś z rana po kanapkę, owsiankę albo omlet? Alternatywą dla tradycyjnego śniadania bogatego w węglowodany będzie śniadanie białkowo-tłuszczowe.

Przed przystąpienie do czytania dalszej części tekstu miej na uwadze fakt, iż nie istnieją badania naukowe, które potwierdzają wyższość śniadań białkowo-tłuszczowych nad węglowodanowymi i odwrotnie. Warto więc przyglądać się swojemu organizmowi i szukać odpowiednich metod. Próbując posiłków białkowo-tłuszczowych niczym nie ryzykujesz a może się okazać, że Twój organizm bardzo lubi tego typu kombinacje. 

Dlaczego warto jeść śniadanie białkowo-tłuszczowe?

- poziom cukru we krwi rośnie i spada dużo wolniej niż w przypadku śniadania bogatego w węglowodany, dzięki czemu unikamy niekontrolowanych napadów głodu oraz podjadania między posiłkami

- jeśli cierpisz na cukrzycę lub insulinooporność, śniadanie białkowo-tłuszczowe będzie dla Ciebie świetną opcją ponieważ nie wywołuje skoków poziomu cukru

- jeśli Twoim celem jest spalenie tkanki tłuszczowej, śniadanie białkowo-tłuszczowe jest w stanie Ci to ułatwić. Dlaczego? Rano poziom kortyzolu (hormonu stresu) w naszym organizmie jest najwyższy. Wynika to z naturalnej pracy naszego ciała. Hormon ten nasila rozpad kwasów tłuszczowych w organizmie ale sytuacja ta będzie miała miejsce tylko wtedy, gdy poziom hormonu o działaniu przeciwstawnym (insuliny) nie będzie zbyt wysoki. Jak wiemy ze wcześniejszego podpunktu, śniadania białkowo-tłuszczowe nie wywołują skoków insuliny, dlatego też śniadania białkowo-tłuszczowe potencjalnie ułatwiają spalanie tkanki tłuszczowej

- osoby sięgające po śniadania białkowo-tłuszczowe deklarują. iż zapewniają one sytość na dłużej niż posiłki obfite w węglowodany


Produkty w śniadaniu białkowo-tłuszczowym:
- mięso (boczek, szynka parmeńska, frankfurterki, szynka z kurcząt, kabanosy, wędliny)
- ryby (łosoś, tuńczyk, makrela)
- jajka
- twaróg, sery twarogowe, serek wiejski, kefir, maślanka
- tłuszcze (oliwa z oliwek, olej kokosowy, masło, masło klarowane)
- awokado
- grzyby (boczniaki, pieczarki, podgrzybki
- orzechy, nasiona chia, pestki słonecznika, masło orzechowe, wiórki kokosowe
- warzywa o niskim ig (pomidor, szpinak, ogórek, papryka, sałata, szczypiorek, cebula, bakłażan, cukinia, fasolka szparagowa, por)


Mamy nadzieję, że wpis ten okazał się pomocny. Jeśli chcecie więcej propozycji na posiłki białkowo-tłuszczowe, dajcie znać! Postaramy się podsunąć Wam parę pomysłów na szybkie śniadanko w tym stylu.