wtorek, 24 maja 2016

Pieczone pierogi z mąki żytniej z papryką.

Pierogi to jedno z najpyszniejszych polskich dań. Uwielbiamy ruskie, z mięsem, wszystkie! A jeśli podają do tego barszczyk, wówczas możemy ich zjeść jeszcze więcej. Niestety, tradycyjne pierogi, zwłaszcza podawane z okrasą z boczku, cebuli lub tłustą śmietaną,  niekoniecznie współpracują z naszą wakacyjną formą. Dlatego zostawmy pierożki tradycyjne na Boże Narodzenie a na wakacje przerzućmy się na ich lżejsza formę. Dzisiejszą propozycją będą autorskie pieczone pierogi z mąki żytniej z moim autorskim farszem z papryki i suszonych pomidorów. Według mnie są równie pyszne jak te tradycyjne, musicie przekonać się sami :)
Czego potrzebujemy:

ciasto:
- 2 szklanki mąki żytniej jasnej
- 2 szklanki mąki żytniej razowej
- szklanka ciepłej wody
- sól

farsz:
- duża czerwona papryka
- mała cebula
- pół szklanki kukurydzy z puszki
- 100 g suszonych pomidorów
- dwa ząbki czosnku
- sól, pieprz, czerwona papryka

Jak to zrobić?
1. Paprykę, cebulę, suszone pomidory kroimy w drobną kostkę.
2. Pokrojone warzywa wrzucamy na patelnię i smażymy przez 5 minut na odrobinie oliwy z oliwek.  Dodajemy kukurydzę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawiamy do smaku. Uwaga aby nie smażyć warzyw zbyt długo. Papryka musi być chrupiąca.
3. Do mąki stopniowo dodajemy wodę i zagniatamy elastyczne ciasto. Najlepiej jest robić to na stolnicy.
4. Ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko i wykrawamy szklanką kółka.
5. Na środek każdego kółka nakładamy tyle farszu, żeby dało się je zlepić - około łyżeczki. Jeśli damy zbyt dużo farszu wówczas pierogi nie będą się lepić lub rozpadną się w trakcie pieczenia. Dokładnie zaciskamy brzegi każdego pieroga.
6. Gotowe pierogi wykładamy na wyłożonej papierem blaszce i pieczemy przez ok. 20 minut w pierniku rozgrzanym do temp. 180 st. C.

Można je podawać z sosem jogurtowym lub czosnkowym albo ze zwykłym jogurtem greckim.
Sprawdź nasz najnowszy odcinek na  z cyklu Zdrowa Szamka

Gotowała: Pati