Tradycyjny paprykarz szczeciński domowej roboty.

Jako dziewczyny urodzone na pomorzu smak szczecińskiego paprykarza już zawsze będziemy kojarzyły z domem. Powstał w połowie lat 60. XX w. jako pomysł na zagospodarowanie odpadów po wykrawaniu kostki rybnej z zamrożonych ryb. Pierwsze puszki paprykarza zeszły z taśmy produkcyjnej w 1967 r i były eksportowane do 32 krajów.  Obecnie paprykarz szczeciński nie jest produkowany w Szczecinie. Ponieważ nazwa „paprykarz szczeciński” nie była zastrzeżona, podobne wyroby rybne pod tą nazwą produkuje wiele różnych firm na terenie kraju. Krótka lekcja historii za nami, tera przejdźmy do wykonania. Prosty, szybki, smaczny i sycący, nie ma sobie równych w starciu ze sklepowymi wersjami. Przed Państwem przepis na domowej roboty paprykarz szczeciński.

Czego potrzebujemy?
- jedna duża wędzona makrela lub pstrąg
- 5 łyżek koncentratu pomidorowego
- pół woreczka ryżu
- 5 łyżek ketchupu pikantnego dobrej jakości (my wykorzystałyśmy nasz ketchup domowej roboty, przepis tutaj ---> klik!)
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżeczka ostrej papryki
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
- łyżeczka pieprzu
- pół łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 7 łyżek oleju rzepakowego nierafinowanego
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku

Jak to zrobić?
1. Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu.
2. Cebule obierz i pokrój w drobną kostkę.
3. Marchew umyj, obierz i zetrzyj na tarce z drobnym okiem.
4. Na trzech rozgrzanych łyżkach oleju podsmaż cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek Dodaj marchew oraz oddzieloną od ości rybę. UWAGA - rybę obieraj bardzo dokładnie, fragmenty ości mogą wyrządzić duże szkody w przypadku połknięcia. Całość podsmażaj na małym ogniu około 5 minut, ryba powinna zacząć się rozpadać.
5. Do powstałej masy dodaj pozostałe składniki na paprykarz. Wszystko dokładnie wymierzaj i smaż na małym ogniu jeszcze 5 minut.
6. Jeśli masa okaże się zbyt sucha, możesz dodać więcej ketchupu lub oleju.
7. Gotowy paprykarz odstaw do wystudzenia. Podawaj ze świeżym pieczywem i ogórkiem konserwowym.



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2014 siostry bukowskie. , Blogger