Danie obiadowe z kaszy bulgur. Gotowe w 20 minut!

Ostatnio byli u mnie na kolacji znajomi, kiedy zaserwowałam im kaszę bulgur to nawet nie wiedzieli co to takiego. Zjedli ze smakiem i zapowiedzieli, że od dziś będzie gościła również w ich diecie. Nie mam pojęcia dlaczego tak rzadko serwują ją w knajpach, ale gdy raz spróbujesz to przekonasz się, że warto! Nie tylko ze względu na jej walory smakowe, ale również (a może przede wszystkim) z uwagi na wartości odżywcze. Jest to rodzaj kaszy uzyskiwany z ziaren pszenicy twardej, ma najwięcej wartości odżywczych spośród kasz pszenicznych (kuskus, kasza manna), posiada dwa razy więcej błonnika niż pozostałe kasze pszeniczne, jest bogata w żelazo i kwas foliowy  (składniki, które zapobiegają niedokrwistości) oraz bogata w witaminy z grupy B i magnez (substancje, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, a tym samym pozwalają utrzymywać równowagę psychiczną). Ponadto ma niski indeks glikemiczny (IG = 46) przez co nie powoduje gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi, dlatego bez obaw mogą sięgać po nią diabetycy

Wyczaruj pyszny, zdrowy i szybki obiad na bazie kaszy bulgur.

Czego potrzebujesz?
- dwa woreczki kaszy bulgur
- szklanka przeciery pomidorowego
- dwie łyżki koncentratu pomidorowego
- puszka czerwonej fasoli
- zielone liście sałaty (spinka, rukola, roszponka)
- kilka orzechów włoskich
- 4 ząbki czosnku
- filet piersi z indyka (ok. 250 g)
- 4 łyżki oliwy z oliwek
przyprawy:
- płaska łyżeczka curry
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- płaska łyżeczka cukru brązowego
- sól, zioła prowansalskie
- kilka kropel Tabasco (wedle uznania)

Jak to zrobić?
1. Kaszę ugotuj wedle przepisu na opakowaniu.
2. Pierś z indyka oraz czosnek pokrój na drobne kawałki.
3. Na rozgrzaną oliwę wrzuć czosnek i mięso. Smaż na rozgrzanym tłuszczu około 5-6 minut. Po podsmażeniu piersi z indyka dodaj sos pomidorowy, przecier oraz czerwoną fasolę. Całość gotuj jeszcze około 5 minut regularnie mieszając.
4. Sos przypraw do smaku wymienionymi w przepisie przyprawami.
5. Na ugotowaną kaszę wylej sos. Podawaj ze świeżymi zielonymi listkami salaty oraz orzechami włoskimi. Możesz również zetrzeć odrobinę parmezanu.

Smacznego!


1 komentarz:

Copyright © 2014 siostry bukowskie. , Blogger