Torcik od serca na Dzień Taty. Mocno czekoladowy, bardzo kokosowy i bez glutenu.
Dzień Taty już za dwa tygodnie. 23 czerwca to dzień, w których wszystkie córki i synowie dziękują swojemu tacie za lekcje pływania, pomoc przy odrabianiu matematyki, za bycie złotą rączką i strażnikiem całego domu a przede wszystkim za ogromną miłość do mamy i nas samych. Zrobienie prezentu tacie nie jest takim łatwym zadaniem. Jeśli Twój tata nie należy do zwolenników mody, więc krawat czy koszula nie sprawią mu przyjemności a kwiatów nie lubi otrzymywać bo uważa, że to babskie, mamy dla Ciebie lepsze rozwiązanie. Nic nie cieszy tak bardzo jak prezent od serca, zwłaszcza ten, który temu sercu służy. Zamiast kupować sklepowe opakowanie Rafaelllo czy Merci przygotuj słodką pyszność własnoręcznie. Nasz tata uwielbiam wszystko co bardzo słodkie (w końcu słodzi kawę czterema łyżeczkami cukru i niestety nie potrafimy z tym walczyć) a ta opcja wypieku nawet jemu smakuje ! Torcik jest bardzo wilgotny w środku, intensywny w smaku a jednocześnie odżywczy, bo oparty na wartościowych produktach. Upiecz swojemu tacie nasz Torcik od Serca i przekonaj się sama, ile w nim miłości.
Czego potrzebujemy?
składniki na brązowe ciasto:
- trzy jajka
- trzy banany
- dwie puszki czerwonej fasoli
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 9 łyżek masła klarowanego
- 3 łyżki kakao
- łyżeczka sody oczyszczonej
- pół szklanki ksylitolu (lub więcej, w zależności od preferencji)
- 100 g rodzynek
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
składniki na kokosową masę:
- 4 łyżki serka mascarpone
- 100 g wiórków kokosowych
- puszka mleczka kokosowego (część stała)
- 5-6 łyżek ksylitolu (lub więcej, w zależności od preferencji)
do ozdoby:
- świeże owoce
Jak to zrobić?
1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st.C
2. Fasolę dokładnie wypłusz, banany obierz ze skórki, czekoladę połam na kostki.
3. Wszystkie składniki na brązowe ciasto (z wyjątkiem rodzynek) przełóż do dużej miski i dokładnie zblenduj na gładką masę. Spróbuj ciasta i jeśli uznasz, że jest zbyt mało słodkie, dodaj więcej ksylitolu.
4. Do brązowej masy dodaj rodzynki, dokładnie wymieszaj.
5. Masę przelej do okrągłej tortownicy i wstaw do piekarnika na 30 minut a w trakcie pieczenia przygotuj kokosową masę.
6. Wszystkie składniki na masę kokosową dokładnie wymieszaj w dużej misce i wstaw do lodówki. Jeśli uznasz, że jest zbyt mało słodka, możesz dodać więcej ksylitolu.
7. Upieczone ciasto odstaw do całkowitego wystudzenia a następnie wstaw do lodówki na około godzinę.
8. Jeśli góra Twojego torciku upiekła się nierównomierne, tworząc górkę lub gródki, zetnij ostrym nożem wierzch tak, aby powstała równomierna i gładka powierzchnia, na która z łatwością nałożysz kokosową masę.
9. Wierzch tortu posmaruj schłodzona masą kokosową. Uwaga, ciasto musi być bardzo zimne, w przeciwnym razie masa zacznie się topić.
10. Torcik ozdób owocami.
11. Przechowuj w lodówce.
Dajcie znać, czy przepis Wam się podoba. Jeśli tak to czekamy na jakieś piękne zdjęcia, które mogłybyśmy udostępnić na naszym Instagramie @siostrybukowskie A fotkę poniżej robiłam telefonem, na trzy sekundy przed pochłonięciem ciasta bo tak bardzo nie mogłam się doczekać. Dlatego jest dość mało wyraźne i niekoniecznie artystyczne, ale dokładnie obrazuje, jak wyglądają zdjęcia jedzenia gdy już bardzo masz na to coś ochotę.
Miłego weekendu !
Ale mega, dziewczyny ! Wielkie dzięki, mój tata będzie zachwycony jak mu to zrobię :D
OdpowiedzUsuńWłaśnie dzisiaj zastanawiałam się nad prezentem na Dzień Ojca. Dokładnie jak piszecie, mój tata modą się nie interesuje, podarowanie kwiatów pewnie byłoby dla niego śmieszne, a tutuj pomysł z tortem. Super! To będzie taki prezent od serca :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie dzisiaj zastanawiałam się nad prezentem na Dzień Ojca. Dokładnie jak piszecie, mój tata modą się nie interesuje, podarowanie kwiatów pewnie byłoby dla niego śmieszne, a tutuj pomysł z tortem. Super! To będzie taki prezent od serca :)
OdpowiedzUsuńPrzepis już zapisany i czeka na Dzień Taty. Tatuś się ucieszy :D
OdpowiedzUsuńcoś niesamowitego,przeglądając zdjęcia mam takiego smaka, że chyba na dniach go zrobię :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisany artykuł. Mam nadzieję, że będzie ich więcej.
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie
OdpowiedzUsuń