Fit Snickers bez pieczenia.
Klasyczny Snickers został wymyślony przez Franklina Clarence`a Marsa w 1930 roku. Prawie 90 lat na rynku a wciąż podbija serca ludzi na całym świecie. Z tego samego względu nie mogło go zabraknąć na naszym blogu. Poczęstuj Fit Snickersem swoich bliskich a już nigdy nie sięgną po wersję sklepową.
Czego potrzebujemy?
ciastko:
- 4 łyżki mąki kokosowej
- 1 łyżka ksylitolu
- 2 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki jogurtu (u nas skyr waniliowy ale możesz użyć wersji wegańskiej)
- 2 łyżki oleju kokosowego
karmel:
- 400 g suszonych datyli
- 1 łyżka masła orzechowego
- 2 płaskie łyżeczki soli himalajskiej
polewa:
- tabliczka gorzkiej czekolady
-2 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki mleczka kokosowego
dodatkowo:
- 150 g orzeszków arachidowych
Jak to zrobić?
1. Przygotuj karmel: daktyle zalej wrzątkiem i odstaw, w tym czasie zajmij się spodem.
2. Przygotuj spód: masło orzechowe i olej rozpuść w kąpieli wodnej. Gdy lekko przestygnie dodaj pozostałe składniki na ciastko. Prostokątną formę wyłóż folią aluminiową, wylej spód i włóż do zamrażarki.
3.Odlej wodę z daktyli i zblenduj z pozostałymi składnikami na karmel. Wyciągnij spód z zamrażarki, powstały karmel wylej na spód, posyp orzeszkami i z powrotem wstaw do zamrażarki.
4. Przygotuj polewę: podgrzej mleczko na małym ogniu, dodaj olej i połamaną czekoladę. Całość mieszaj na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia czekolady.
5. Wyjmij formę z zamrażarki, oblej ciasto lekko schłodzoną polewą czekoladową. Całość obsyp w góry orzeszkami.
6. Wstaw do lodówki na co najmniej dwie godziny
7. Po wyciągnięciu ciasta z lodówki, pokrój na małe kawałki.
8. Batoniki przechowuj w lodówce.
Czego potrzebujemy?
ciastko:
- 4 łyżki mąki kokosowej
- 1 łyżka ksylitolu
- 2 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki jogurtu (u nas skyr waniliowy ale możesz użyć wersji wegańskiej)
- 2 łyżki oleju kokosowego
karmel:
- 400 g suszonych datyli
- 1 łyżka masła orzechowego
- 2 płaskie łyżeczki soli himalajskiej
polewa:
- tabliczka gorzkiej czekolady
-2 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki mleczka kokosowego
dodatkowo:
- 150 g orzeszków arachidowych
Jak to zrobić?
1. Przygotuj karmel: daktyle zalej wrzątkiem i odstaw, w tym czasie zajmij się spodem.
2. Przygotuj spód: masło orzechowe i olej rozpuść w kąpieli wodnej. Gdy lekko przestygnie dodaj pozostałe składniki na ciastko. Prostokątną formę wyłóż folią aluminiową, wylej spód i włóż do zamrażarki.
3.Odlej wodę z daktyli i zblenduj z pozostałymi składnikami na karmel. Wyciągnij spód z zamrażarki, powstały karmel wylej na spód, posyp orzeszkami i z powrotem wstaw do zamrażarki.
4. Przygotuj polewę: podgrzej mleczko na małym ogniu, dodaj olej i połamaną czekoladę. Całość mieszaj na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia czekolady.
5. Wyjmij formę z zamrażarki, oblej ciasto lekko schłodzoną polewą czekoladową. Całość obsyp w góry orzeszkami.
6. Wstaw do lodówki na co najmniej dwie godziny
7. Po wyciągnięciu ciasta z lodówki, pokrój na małe kawałki.
8. Batoniki przechowuj w lodówce.
Ile oleju kokosowego na ciasto( spód) ? Nie widzę proporcji w przepisie 😊
OdpowiedzUsuńdo ciastka 2 łyżki oleju kokosowego :)
UsuńProfesor z Harvardu: olej kokosowy to czysta trucizna https://businessinsider.com.pl/rozwoj-osobisty/zdrowie/olej-kokosowy-jest-szkodliwy/gxsqn3n
OdpowiedzUsuńSmacznego! Trujcie nadal młode pokolenie takimi przepisami dziewczynki.
W powietrzu się unosi więcej szkodliwych substancji. Więc jak raz na jakiś czas zje się olej kokosowy, to niewiele on zdziała szkody.
UsuńW taki sposób można sobie wszystko usprawiedliwić. Jak raz wyrzucimy śmieci na ulice też się nic nie stanie bo przecież tyle śmieci na około. Jak spalimy jedną butelkę w piecu to też się nic nie stanie bo przecież w powietrzu tyle szkodliwych substancji. Jak zapalimy jednego papierosa to tez się nic nie stanie.
UsuńA może jednak się stanie? Może ktoś akurat zjada to w momencie dołka odpornościowego, organizm nie poradzi sobie z toksyną, dojdzie do mutacji jądra komórki i zacznie rozwijać się rak... ????
Wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńDelicje
OdpowiedzUsuń