Prosty sernik jogurtowy.
Weekend zbliża się wielkimi krokami! Taki serniczek z pewnością ucieszy Twoich gości i sprawi, że w oczach przybyłych staniesz się Perfekcyjną Panią Domu. Nie żeby to było jakieś istotne, właściwie to w ogóle nie jest bo bycie kimś perfekcyjnym jest raczej nudne, ale domowe wypieki zawsze się ceni więc na pewno zyskasz uznanie. Pomimo tego, że uważam się za kobietę troszkę nowoczesną, to jestem wierna domowym tradycjom a w naszej rodzinie kobiety od zawsze robiły przepyszne ciasta. Moje wypieki w wersji odchudzonej są dalekie od Królewicza babci, ale cóż, smakołyki naszych babć nie mają konkurencji. Koniecznie zapisz sobie gdzieś poniższy przepis, naprawdę warto :)
Czego potrzebujemy?
spód:
- 4 żółtka
- łyżka masła orzechowego
- 10 łyżek otrębów
- 6 łyżek mleka
masa serowa:
- 400 g sera twarogowego
- 400 g serka homogenizowanego
- 4 białka
- 4 łyżeczki cukru brązowego
- 3 łyżki miodu ekologicznego
- 2 budynie w proszku
do ozdoby:
- świeże owoce
- płatki migdałowe
- bakalie
- wedle uznania :)
Jak to zrobić?
1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 160 st.C
2. Białka oddziel od żółtek.
3. Dokładnie wymieszaj ze wszystkimi składnikami na spód.
4. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i wygnieć ciastem na spód. Wstaw do piekarnika na 10 minut. Po zapieczeniu odstaw do studzenia.
5. Białka ubijaj na sztywną pianę, dodaj cukier cały czas ubijając.
6. Ser twarogowy i homogenizowany wymieszaj z budyniami i miodem, powstałą masę połącz z pianą z białek.
7. Masę serową wylej na podpieczony spód.
8. Piecz około 50 minut. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i zostaw ciasto do ostygnięcia (dzięki temu się nie opadnie).
spód:
- 4 żółtka
- łyżka masła orzechowego
- 10 łyżek otrębów
- 6 łyżek mleka
masa serowa:
- 400 g sera twarogowego
- 400 g serka homogenizowanego
- 4 białka
- 4 łyżeczki cukru brązowego
- 3 łyżki miodu ekologicznego
- 2 budynie w proszku
do ozdoby:
- świeże owoce
- płatki migdałowe
- bakalie
- wedle uznania :)
Jak to zrobić?
1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 160 st.C
2. Białka oddziel od żółtek.
3. Dokładnie wymieszaj ze wszystkimi składnikami na spód.
4. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i wygnieć ciastem na spód. Wstaw do piekarnika na 10 minut. Po zapieczeniu odstaw do studzenia.
5. Białka ubijaj na sztywną pianę, dodaj cukier cały czas ubijając.
6. Ser twarogowy i homogenizowany wymieszaj z budyniami i miodem, powstałą masę połącz z pianą z białek.
7. Masę serową wylej na podpieczony spód.
8. Piecz około 50 minut. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i zostaw ciasto do ostygnięcia (dzięki temu się nie opadnie).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz