Pizza idealna.

Znacie kogoś, kto nie lubi pizzy? Wiadomo, że nie, bo ktoś taki ie istnieje ! Dzielimy się z Wami przepisem na najpyszniejsza pizzę domową, która nie ma sobie równych w starciu z wersją z pizzerii. A wiesz dlaczego? Dlatego, że przyrządzając tę domową wkładasz w nią mnóstwo serca. Do wykonania naszej wykorzystałyśmy ser Cheddar, szynkę z kurcząt, świeże pomidory i rukolę ale kwestię dodatków pozostawiamy Tobie. Podobno można w niektórych knajpach znaleźć pizzę na słodko (np. z nutellą i bananem). Ciężko jest nam wyobrazić sobie taką kombinację i mimo wszystko wolimy pozostać przy wersji tradycyjnej.


składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej typ 450 + dwie łyżki
- 25 g świeżych drożdży
- szklanka ciepłej wody
- 2 łyżki cukru brązowego
- łyżeczka soli
- 3 łyżki oliwy z oliwek

składniki na sos:
- 250 ml przecieru pomidorowego
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, cukier
- świeże listki bazylii

składniki na pizzę:
- wedle uznania

Jak to zrobić?
1. Robimy rozczyn: świeże drożdże ociepl (muszą mieć temperaturę pokojową). Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie, dodaj 2 łyżki mąki oraz cukier, dokładnie wymieszaj i odstawić na ok. 10 minut do wyrośnięcia. Rozczyn powinien zwiększyć się trzykrotnie.
2. Rozczyn mieszamy ze składnikami: mąkę przesiej do dużej  miski, wymieszaj z solą, zrób wgłębienie w środku i wlej w rozczyn. Zagniataj mąkę do środka i mieszaj składniki do całkowitego połączenia, pod koniec dodaj jeszcze oliwę.
3. Wyrabiamy ciasto: połączone składniki wyłóż na stolnicę oprószoną mąką. Wyrabiaj, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie (około 10-15 minut). Wyrobione ciasto włóż do dużej miski, przykryj ściereczką i odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
4. Dzielimy ciasto: Wyrośnięte ciasto podziel na 2 części (kulki) i odłóż na ok. 5 minut pod ściereczką.
5. Wykładamy ciasto na blachę: blachy nasmaruj oliwą, na środek wyłóż kulkę ciasta i rozprowadź palcami po całej powierzchni. Pamiętaj o zachowaniu tzw. 'rantów'.
6. Sos pomidorowy: w małym garnku podsmaż na dwóch łyżkach oliwy dwa ząbki czosnku, dodaj 250 ml przecieru pomidorowego i chwilę gotuj. Dodaj pół łyżeczki soli, pół łyżeczki cukru, pieprz i kilka listków świeżej bazylii. Całość gotuj około 7 minut.
7. Wykładamy składniki: wyłóż warstwę sosu pomidorowego na ciasto, obsyp startym serem oraz ulubionymi dodatkami wedle uznania.
8. Pieczenie: piecz pizzę w maksymalnie nagrzanym piekarniku (minimum 250 st.C) przez około 10 minut.

1 komentarz:

  1. Pizza to dla mnie najlepsze danie świata, kocham nad życie! Z pewnością wypróbuje Wasz przepis :D

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 siostry bukowskie. , Blogger