Czego potrzebujemy?
- 4 jajka
- szklanka mąki kukurydzianej
- 4 łyżki oleju kokosowego
- łyżeczka sody oczyszczonej
- pół szklanki ksylitolu lub cukru brązowego
- duże jabłko starte na tarce
- 4 łyżki powideł (najlepiej domowej roboty)
- łyżeczka cynamonu
Jak to zrobić?
1. Nastaw piekarnik na 180 st.C.
2. Białka oddziel od żółtek. Ubijaj je stopniowo dodając ksylitol, sodę, olej i żółtka.
3. Powstała masę wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
4. Starte jabłko wymieszaj z cynamonem i powidłami i wyłóż na ciasto.
5. Placka wstaw do piekarnika na około 25 minut.
Jakiej wielkości forma?
OdpowiedzUsuńMy wykorzystałyśmy blachę 36x25 cm.
UsuńZdecydowanie jeden ze smaczniejszych i moich ulubionych. Bardzo przypomina lato, więc do kawy w sam raz ;)
OdpowiedzUsuń