Zapisz i podaj dalej!
PIECZONE BATATY Z CEBULKĄ I SOSEM KOPERKOWYM
Czego potrzebujemy?
trzy duże bataty
jedna duża cebula
dwa ząbki czosnku
4 różyczki brokuła
łyżeczka masła klarowanego
cztery łyżki jogurtu greckiego
świeży koper
150 g hummusu
sól, pieprz
Jak to zrobić?
1. Bataty pokrój wzdłuż w grubsze talarki.
2. Słodkie ziemniak piecz przez ok. 30 min w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C.
3. Brokuły podziel na bardzo drobne różyczki, wrzuć do wrzącej i posolonej wody, gotuj ok. 5 min.
4. Cebulę pokrój w piórka, czosnek drobno posiekaj, zeszklij na złoto na maśle klarowanym.
5. Przygotuj sos: koperek drobno posiekaj, dodaj do jogurtu, przypraw do smaku.
6. Gdy bataty będą gotowe odłóż je na 5 min. do przestygnięcia. Na talarkach ułóż brokuły, cebulkę, łyżeczkę hummusu. Całość udekoruj sosem.
Smacznego!