KILKA FAKTÓW NA TEMAT KASZY BULGUR:
- rodzaj kaszy uzyskiwany z ziaren pszenicy twardej
- podstawowy składnik diety mieszkańców Bliskiego Wschodu (głównie Turcji)
- ma najwięcej wartości odżywczych spośród kasz pszenicznych (kuskus, kasza manna)
- posiada dwa razy więcej błonnika niż pozostałe kasze pszeniczne
- jest najmniej kaloryczna spośród kasz pszenicznych
- występuje w trzech odmianach: drobno-, średnio- i gruboziarnistej
- jest bogata w żelazo i kwas foliowy - składniki, które zapobiegają niedokrwistości
- bogata w witaminy z grupy B i magnez - substancje, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, a tym samym pozwalają utrzymywać równowagę psychiczną
- ma niski indeks glikemiczny (IG = 46) przez co nie powoduje gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi, dlatego bez obaw mogą sięgać po nią diabetycy
Dla kobiet w ciąży:
- dieta bogata w kwas foliowy jest konieczna w czasie karmienia piersią a kasza bulgur jest bogata w witaminę B9, czyli kwas foliowy
- występuje w trzech odmianach: drobno-, średnio- i gruboziarnistej
- jest bogata w żelazo i kwas foliowy - składniki, które zapobiegają niedokrwistości
- bogata w witaminy z grupy B i magnez - substancje, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, a tym samym pozwalają utrzymywać równowagę psychiczną
- ma niski indeks glikemiczny (IG = 46) przez co nie powoduje gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi, dlatego bez obaw mogą sięgać po nią diabetycy
Dla kobiet w ciąży:
- dieta bogata w kwas foliowy jest konieczna w czasie karmienia piersią a kasza bulgur jest bogata w witaminę B9, czyli kwas foliowy
PAMIĘTAJ:
- kasza bulgur zawiera gluten, w związku z tym nie mogą jej spożywać osoby z alergią na gluten lub chore na celiakię