WARZYWNE KOPERTY
Czego potrzebujemy?
Ciasto:
20 dag mąki żytniej
20 dag mąki pszennej
25 dag chudego twarogu
20 dag margaryny
jajko
szczypta soli
Farsz:
60 dag pieczarek
2 cebule
2 ząbki czosnku
marchewka
2 łyżki groszku
3 łyżki kukurydzy
15 dag żółtego sera
sól, pieprz
Jak to zrobić?
1. Pieczarki oraz marchewkę oczyszczamy i ścieramy na tarce. Cebule i czosnek obieramy i drobno siekamy.
2. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pieczarki, a następnie wsypujemy cebulę i czosnek. Chwilę dusimy. Gdy pieczarki odparują, dodajemy marchewkę i groszek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3. Zdejmujemy z kuchenki. Studzimy. Żółty ser ścieramy na tarce, dodajemy z kukurydzą do pieczarek. Mieszamy.
4. Przygotowujemy ciasto: twaróg kruszymy i rozgniatamy widelcem. Dokładnie mieszamy z przesianą mąką. Margarynę roztapiamy, a następnie lekko schładzamy. Wlewamy do twarogu. Dodajemy jajko i sól. Wyrabiamy gładkie ciasto.
5. Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy i kroimy w kwadraty. Na środek każdego kawałka ciasta nakładamy po łyżce farszu i składamy w koperty.
6. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy koperty. Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C.
WYNIKI KONKURSU
Ostatnio organizowałyśmy dla Was dwa konkursy, w jednym można było zgarnąć przepiękne bikini Perila a w drugim bezprzewodowe słuchawki Plantronics. Mamy dla Was wyniki, do wszystkich zwycięzców zgłosiłyśmy się już w prywatnych wiadomościach. Bardzo się cieszymy, że tak chętnie bierzecie udział i przykro nam, że nie możemy nagrodzić wszystkich.
Konkurs Perilla na Facebooku:
1. Beata Stróżyńska, Poznań
2. Monika Micał
3. Magdalena Malutka, Łódź
Konkurs Perilla na Instagramie:
1. @missevelinee
2. @katsuumiaga
3. @izak_95
Konkurs Plantronics, słuchawki bezprzewodowe:
1. Łukasz Maga, Warszawa
2. Kamila Ostrowska, Sosnowiec
3. Beata Dybała, Murów
Sprawdźcie proszę swoje skrzynki w wiadomościach `Inne` bo być może tam właśnie jest wiadomość od nas :)
