Składniki na ciasto: (forma do tarty o średnicy ok. 28cm)
150g mąki pszennej
150g mąki pełnoziarnistej
100g jogurtu naturalnego
2 jajka
mąka do podsypywania
sól, pieprz
Farsz:
2 torebki kaszy gryczanej
500 g pieczarek
2 cebule
3 ząbki czosnku
150 g suszonych pomidorów w zalewie z oliwy
200 g białego sera
5 łyżek śmietany kremowej
2 białka
5 łyżek posiekanej natki pietruszki
łyżka oliwy do podsmażenia pieczarek
sól, pieprz
Jak to zrobić?
1. Zagotować kaszę w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
2. Mąkę wymieszać. Dodać jajka, jogurt, sól, pieprz. Porządnie zagnieść.
3. Ciasto owinąć folią spożywczą i wsadzić do lodówki na około 30 minut.
4. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać.
5. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę i czosnek, a następnie dodać pieczarki. Smażyć do odparowania.
6. Wymieszać kaszę gryczaną z pieczarkami i suszonymi pomidorami. Dodać pokruszony biały ser, śmietanę, białko, posiekaną pietruszkę i doprawić solą oraz świeżo zmienionym pierzem do smaku. Całość zblendować aż powstanie jednolita masa.
7. Wyciągnąć ciasto z lodówki. Blat podsypać mąką, wałkować ciasto aż będzie cienkie.
8. Formę do tarty wyłożyć ciastem, zrobić dziurki widelcem.
9. Nałożyć farsz.
10. Piec z nadzieniem w 180 stopniach przez około 20 minut.
Można podawać z parmezanem, świeżym szczypiorkiem albo sosem jogurtowym.
150g mąki pszennej
150g mąki pełnoziarnistej
100g jogurtu naturalnego
2 jajka
mąka do podsypywania
sól, pieprz
Farsz:
2 torebki kaszy gryczanej
500 g pieczarek
2 cebule
3 ząbki czosnku
150 g suszonych pomidorów w zalewie z oliwy
200 g białego sera
5 łyżek śmietany kremowej
2 białka
5 łyżek posiekanej natki pietruszki
łyżka oliwy do podsmażenia pieczarek
sól, pieprz
Jak to zrobić?
1. Zagotować kaszę w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
2. Mąkę wymieszać. Dodać jajka, jogurt, sól, pieprz. Porządnie zagnieść.
3. Ciasto owinąć folią spożywczą i wsadzić do lodówki na około 30 minut.
4. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać.
5. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę i czosnek, a następnie dodać pieczarki. Smażyć do odparowania.
6. Wymieszać kaszę gryczaną z pieczarkami i suszonymi pomidorami. Dodać pokruszony biały ser, śmietanę, białko, posiekaną pietruszkę i doprawić solą oraz świeżo zmienionym pierzem do smaku. Całość zblendować aż powstanie jednolita masa.
7. Wyciągnąć ciasto z lodówki. Blat podsypać mąką, wałkować ciasto aż będzie cienkie.
8. Formę do tarty wyłożyć ciastem, zrobić dziurki widelcem.
9. Nałożyć farsz.
10. Piec z nadzieniem w 180 stopniach przez około 20 minut.
Można podawać z parmezanem, świeżym szczypiorkiem albo sosem jogurtowym.
