Ciasto marchewkowe
Późna jesień sprzyja spotkaniom kulinarnym. Moje życie towarzyskie przeniosło się z parku do kuchni a w przyjaznej atmosferze pojawiają się smaczniejsze pomysły. Ciasto jest ciężkie i sycące, bardzo aromatyczne. Goście lubią zapach cynamonu we wszystkich pomieszczeniach.... a ja lubię gości (:
Czego potrzebujemy?
4 jajka
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka tartej drobno marchewki
4 plastry pokrojonego ananasa z puszki
1/2 szklanki oleju
____
500g serka mascarpone
1/2 szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 śmietana śnieżka
1/2 szklanki mleka
Jak to zrobić?
Jajka ubijamy z cukrem na puch, przez sitko przesiewamy do nich wymieszane produkty sypkie, następnie dodajemy marchewkę, ananasy i olej. Całość delikatnie mieszamy łyżką i przelewamy do uprzednio, wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą, foremki. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 30 minut (jak to się mówi: do suchego patyczka).
Serek mieszamy z cukrem, śnieżkę ubijamy z chłodnym mlekiem. Łączymy składniki. Smarujemy przestudzone ciasto. Dekoracja wedle uznania(: ja rozpuściłam czekoladę z masłem, porobiłam kleksy i porozciągałam je patyczkiem.
Na zdjęciach: Marsi
Napisała: Marsi
Przy fociach pomagała Mamusia