Wyczaruj pyszny, zdrowy i szybki obiad na bazie kaszy bulgur.
Czego potrzebujesz?
- dwa woreczki kaszy bulgur
- szklanka przeciery pomidorowego
- dwie łyżki koncentratu pomidorowego
- puszka czerwonej fasoli
- zielone liście sałaty (spinka, rukola, roszponka)
- kilka orzechów włoskich
- 4 ząbki czosnku
- filet piersi z indyka (ok. 250 g)
- 4 łyżki oliwy z oliwek
przyprawy:
- płaska łyżeczka curry
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- płaska łyżeczka cukru brązowego
- sól, zioła prowansalskie
- kilka kropel Tabasco (wedle uznania)
Jak to zrobić?
1. Kaszę ugotuj wedle przepisu na opakowaniu.
2. Pierś z indyka oraz czosnek pokrój na drobne kawałki.
3. Na rozgrzaną oliwę wrzuć czosnek i mięso. Smaż na rozgrzanym tłuszczu około 5-6 minut. Po podsmażeniu piersi z indyka dodaj sos pomidorowy, przecier oraz czerwoną fasolę. Całość gotuj jeszcze około 5 minut regularnie mieszając.
4. Sos przypraw do smaku wymienionymi w przepisie przyprawami.
5. Na ugotowaną kaszę wylej sos. Podawaj ze świeżymi zielonymi listkami salaty oraz orzechami włoskimi. Możesz również zetrzeć odrobinę parmezanu.
Smacznego!
cos dla mnie <3
OdpowiedzUsuń