Czego potrzebujemy?
woreczek kaszy gryczanej
jedna wędzona makrela
4 pomidory malinowe
4 ząbki czosnku
dwie łyżki koncentratu pomidorowego
łyżeczka masła klarowanego
sól, pieprz, tabasco
żółty ser do posypania
Jak to zrobić?
1. Kaszę gryczaną ugotuj według przepisu na opakowaniu.
2. Makrelę dokładnie oddziel od ości.
3. Pomidory natnij i zalej wrzątkiem, pozostaw na 5 minut, następnie ściągnij skórkę.
4. Na łyżeczce masła klarowanego podsmaż drobno posiekany czosnek. Dodaj pokrojone w kostkę, sparzone pomidory, makrelę oraz koncentrat pomidorowy. Całość smaż około 5 minut.
5. Do podsmażonej na patelni ryby w pomidorach dodaj kaszę, całość dokładni wymieszaj i przypraw według uznania.
6. Podawaj ze startym serem.