Jedno z najchętniej wybieranych przez nas słodyczy! Sprawdźcie wersję fit, warto <3
Czego potrzebujemy?
100 g mleka roślinnego odtłuszczonego
100 g mleka kokosowego
100 g jogurtu greckiego
100 g jogurtu naturalnego gęstego
łyżka serka mascarpone
miarka odzywki białkowej waniliowej
łyżka ksylitolu
10 g żelatyny
pół tabliczki gorzkiej czekolady
dwie łyżki mleka kokosowego (do rozpuszczenia czekolady)
Jak to zrobić?
1. Do garnka wlewamy mleko roślinne i kokosowe, podgrzewamy na małym ogniu. Wyłączamy gaz przed zagotowaniem i powoli dosypujemy żelatynę tak, aby nie było grudek.
2. W drugiej misce mieszamy jogurt grecki z naturalnym, dodajemy odzywkę, serek mascarpone i ksylitol. Jeśli powstaną grudki można użyć blendera.
3. Mleko przelewamy do miski z jogurtem i miksujemy przez kilka minut do uzyskania gęstej piany.
4. Powstałą masę przelewamy do formy i wstawiamy do zamrażarki na ok. 30 minut.
5. Tuż przed wyciągnięciem deseru z zamrażarki przygotowujemy czekoladę. A małym garnku rozpuszczamy pół tabliczki w dwóch łyżkach mleka kokosowego.
6. Polewamy czekoladą nasze Ptasie Mleczko, czekamy aż całość ostygnie i wkładamy do lodówki jeszcze na 5-10 minut, do zastygnięcia czekolady.
7. Nasz deser możemy podawać jak ciasto albo kroić w małe czekoladki. Ptasie Mleczko należy przechowywać w lodówce.
Smacznego !