Ciastko:
70 g mąki kokosowej
60 g odżywki białkowej o smaku czekoladowym
50 g masła orzechowego
40 startej gorzkiej czekolady
30 g oleju kokosowego
dwie łyżeczki miodu/ksylitolu
Krem:
100 g wiórków kokosowych
100 ml mleka kokosowego
łyżka serka mascarpone
łyżka serka ricotta
dwie łyżeczki miodu/ksylitolu
Jak to zrobić?
1. Olej kokosowy podgrzewamy i dodajemy do pozostałych składników na ciastko. Dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy o konsystencji plasteliny. Jeżeli masa jest za sucha i się nie lepi, dodajemy stopniowo mleka kokosowego, cały czas ugniatając, aż konsystencja będzie odpowiednia.
2. Przygotowaną masę kładziemy pomiędzy dwoma warstwami folii spożywczej lub papieru do pieczenia i wałkujemy do uzyskania jednolitej grubości.
3. Wycinamy kółka za pomocą foremki, układamy je na papierze do pieczenia i wkładamy do lodówki na parę minut, aby były twardsze.
4. Wiórki kokosowe drobno mielimy w młynku do kawy lub blenderze, aż staną się lekko klejącą masą.
5. Do zmielonych wiórków dodajemy pozostałe składniki na krem. Wszystko dokładnie mieszamy. Jeśli uznamy, że masa jest zbyt mało słodka, można ją dosłodzić.
6. Z masy kokosowej formujemy kulki i układamy je na połowie krążków czekoladowych. Następnie przykrywamy je drugą częścią ciastka i dociskamy tak, żeby masa równomiernie rozeszła się pomiędzy warstwami.
7. Ciastka najlepiej wstawić jeszcze na parę minut do lodówki, aby się schłodziły.
Smacznego !