Czego potrzebujemy ?
spód:
woreczek kaszy gryczanej
jajko
ząbek czosnku
jedna starta marchew
4 łyżeczki pestek słonecznika
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
łyżeczka czarnuszki (opcjonalnie)
łyżeczka łuskanych nasion konopi (opcjonalnie)
sos:
4 łyżki pomidorów z puszki
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
pół ząbka czosnku
sól, pieprz, bazylia
górna warstwa:
wedle uznania (my użyłyśmy sera, szynki, pieczarek, cebuli, kukurydzy, szczypiorku)
Jak to zrobić?
1. Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu.
2. Do ugotowanej kaszy dodaj ząbek drobno posiekanego czosnku, przyprawy, jedno jajko. Całość zblenduj blenderem na gładką masę.
3. Do masy dodaj startą marchew, słonecznik, oliwę z oliwek, czarnuszkę (opcjonalnie), nasiona konopi (opcjonalnie). Całość wymieszaj na gładką masę.
4. Blachę do pieczenia wyłóż papierem, uformuj palcami placek do pizzy.
5. Spód do pizzy piecz przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C.
6. W trakcie pieczenia przygotuj sos do pizzy. Podane skłądniki zblenduj na gładką masę.
7. Po 20 minutach wyciągnij spód, nałóż składniki do pizzy (według uznania) i piecz jeszcze przez około 8-10 minut,
9. Pizzę podawaj na ciepło lub zimno. Możesz zrobić do niej dodatkowy sos, np. czosnkowy albo tzatziki.
Smacznego !