Ciastka korzenne z domowymi powidłami
- szklanka mąki pełnoziarnistej pszennej + 2 łyżki do zaczynu
- 20 g świeżych drożdży
- 1/3 szklanki mleka odtłuszczonego + 4 łyżki do zaczynu
- łyżka cynamonu
- łyżka przyprawy korzennej
- odrobina soli
- 1 jajko
- dwie łyżki miodu
- powidła domowej roboty
Jak to zrobić?
ZACZYN:
1. Rozkruszamy drożdże w letnim mleku, dosypując mąki. Odkładamy w ciepłe miejsce na 10 minut, przykryte bawełnianą ściereczką
CIASTO:
1. Do miski wrzucamy przesianą mąkę, cynamon, przyprawę korzenną, zaczyn z drożdży, miód, jajko, odrobinę soli i mieszamy.
2. Dodajemy po trochu mleka i zagniatamy ciasto kilka minut.
3. Gdy ciasto jest gładkie, odstawiamy je do miski, przykrywamy ściereczką i kładziemy w ciepłe miejsce na około godzinę. (powinno zwiększyć objętość około dwukrotnie, mąka pełnoziarnista rośnie trochę wolniej).
4. Po godzinie rozwałkowujemy ciasto. Kroimy na kwadraty o boku długości ok 10 cm. Na każdy kwadrat kładziemy łyżkę powideł i zawijamy przeciwległe wierzchołki.
5. Gotowe ciastka wstawiamy do nagrzanego do 180st. piekarnika na około 25 minut.
Można podawać cukrem pudrem albo lukrem. Świetnie smakują w połączenu z herbatą pomarańczowo-goździkową.