Czego potrzebujemy:
ciasto:
- 2 szklanki mąki żytniej jasnej
- 2 szklanki mąki żytniej razowej
- szklanka ciepłej wody
- sól
farsz:
- duża czerwona papryka
- mała cebula
- pół szklanki kukurydzy z puszki
- 100 g suszonych pomidorów
- dwa ząbki czosnku
- sól, pieprz, czerwona papryka
Jak to zrobić?
1. Paprykę, cebulę, suszone pomidory kroimy w drobną kostkę.
2. Pokrojone warzywa wrzucamy na patelnię i smażymy przez 5 minut na odrobinie oliwy z oliwek. Dodajemy kukurydzę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawiamy do smaku. Uwaga aby nie smażyć warzyw zbyt długo. Papryka musi być chrupiąca.
3. Do mąki stopniowo dodajemy wodę i zagniatamy elastyczne ciasto. Najlepiej jest robić to na stolnicy.
4. Ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko i wykrawamy szklanką kółka.
5. Na środek każdego kółka nakładamy tyle farszu, żeby dało się je zlepić - około łyżeczki. Jeśli damy zbyt dużo farszu wówczas pierogi nie będą się lepić lub rozpadną się w trakcie pieczenia. Dokładnie zaciskamy brzegi każdego pieroga.
6. Gotowe pierogi wykładamy na wyłożonej papierem blaszce i pieczemy przez ok. 20 minut w pierniku rozgrzanym do temp. 180 st. C.
Można je podawać z sosem jogurtowym lub czosnkowym albo ze zwykłym jogurtem greckim.
Sprawdź nasz najnowszy odcinek na
z cyklu Zdrowa SzamkaGotowała: Pati