PIZZA BEZGLUTENOWA
Czego potrzebujemy?
– składniki na ciasto: 300 g mąki bezglutenowej, 1/4 łyżeczki soli morskiej, 1 płaska łyżeczka drożdży, 250 ml letniej wody, 2 łyżki oliwy z oliwek
– składniki na sos: 200 g pomidorów z puszki dobrej jakości, sól morska, 3 łyżki oliwy z oliwek, oregano, bazylia, rozmaryn
- dodatki wedle uznania (brokuły, cebula, pomidor, pieczarki, szynka, ananas itd.)
Jak to zrobić?
1. Ciasto: mąkę przesiać do miski. Wymieszać dokładnie z drożdżami i solą. Dodać oliwę i wlewać stopniowo wodę. Ciasto wyrobić krótko mikserem (będzie lekko lepiące). Przełożyć do miski wysypanej odrobiną mąki i zagnieć gładkie ciasto. Przykryć ściereczką, odstawić do podwojenia objętości na godzinę, najlepiej w ciepłe miejsce.
1. Ciasto: mąkę przesiać do miski. Wymieszać dokładnie z drożdżami i solą. Dodać oliwę i wlewać stopniowo wodę. Ciasto wyrobić krótko mikserem (będzie lekko lepiące). Przełożyć do miski wysypanej odrobiną mąki i zagnieć gładkie ciasto. Przykryć ściereczką, odstawić do podwojenia objętości na godzinę, najlepiej w ciepłe miejsce.
2. Sos: pomidory zmiksować z oliwą w blenderze. Podgrzać w rondelku. Dodać sól i wcześniej posiekane drobno zioła.
3. Wyrośnięte ciasto wyrobić dłońmi, rozwałkować. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pokryć sosem pomidorowym i dodatkami.