Pomysł na obiad wegetariański w dzisiejszym wpisie.
Ps. Kochani mięsożercy, pamiętajcie o tym, że w trakcie uboju zwierząt wytwarzają się rakotwórcze hormony, nie mówiąc już o chemii i antybiotykach podawanych z zewnątrz. Kupujcie więc mięso z ekologicznych hodowli ze sprawdzonych gospodarstw. Kupując w supermarkecie szukajcie na opakowaniu certyfikatu jakości. Nie oszczędzajcie na zdrowiu.
MAKARON PEŁNOZIARNISTY Z SOSEM LECZO
Czego potrzebujemy?
makaron penne pełnoziarnisty
parmezan
4 pomidory (ja użyłam malinówek)
3 średnie cebule
2 papryki czerwone
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
jeden liść laurowe
2 ziele angielskie
natka selera
przyprawy (papryka czerwona, majeranek, chili rozdrobnione, pieprz)
oliwa z oliwek
Jak to zrobić?
1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
2. Na łyżeczce oliwy z oliwek podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę.
3. Pomidory nacinamy, wrzucamy na chwilę do wrzątku, wyciągamy, obieramy ze skórki.4. Do garnka wrzucamy podsmażoną wcześniej cebulę, pokrojone pomidory, natkę selera, przyprawy.5. Usuwamy gniazda nasienne z papryki, kroimy na cienkie paski, podsmażamy na patelni beztłuszczowej.6. Podsmażoną paprykę dodajemy do garnka z warzywami, podlewamy wodą, dodajemy koncentrat. Przyprawiamy do smaku. Całość dusimy kilka minut.Ważne jest to, aby nie rozgotować papryki. Musi być chrupiąca a nie przegotowana bo inaczej odejdzie skórka.
7. Gotowy sos nakładamy na makaron, posypujemy parmezanem.
Wszystkie produkty wykorzystane w dzisiejszym wpisie znajdziecie w sklepach
Ryneczek Lidla ma w ofercie zawsze świeże warzywa i owoce, dzięki czemu mamy gwarancję, że przepis się uda.
Warto stawiać na wysokiej jakości produkty, to one decydują o smaku potraw.