KOTLECIKI RYŻOWE Z WARZYWAMI
Dzisiejsza propozycja jest świetną alternatywą dla ziemniaków, ryżu, kaszy czy klusek. Ryżowe kotleciki są przepyszne, banalne w przygotowaniu i stanowią świetne urozmaicenie dla naszej codziennej diety. Przepis autorski więc bałam się, że coś może wyjść nie tak. Jednak moje obawy zostały rozwiane tuż po pierwszym kęsie ;)
Czego potrzebujemy?
paczka białego ryżu
2/3 kostki chudego twarogu
pół puszki czerwonej fasoli
pół puszki kukurydzy
duża cebula
2 duże ząbki czosnku
2 białka
1 żółtko
łyżeczka masła
pieprz, sól, curry, czerwona papryka, zioła (przyprawy wedle uznania)
Jak to zrobić?
1. Gotujemy ryż według przepisu na opakowaniu.
2. Cebulę i czosnek drobno kroimy, podsmażamy na łyżeczce masła.
3. Twaróg rozdrabniamy widelcem, przyprawiamy do smaku.
4. Chłodny, ugotowany ryż przekładamy do dużej miski. Dodajemy pozostałe składniki. Wszystko dokładnie mieszamy.
5. Z powstałego farszu formujemy kotleciki.
6. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 20 minut.