W listopadowy wieczór podrzucamy Wam pomysł na smaczną przekąskę. Jesienne wieczory bywają długie, więc jeśli ktoś nie ma pomysłu na kolację- to już ma ;)
NALEŚNIKOWE WORKI Z NADZIENIEM
Czego potrzebujemy?
składniki na farsz:
500 g filetu z piersi kurczaka
serek twarogowy 150 g (może być smakowy)
puszka mieszanki fasoli (jaś karłowy, fasola czerwona, fasola biała, ciecierzyca)
świeży szpinak 150 g
czosnek
ciasto na naleśniki:
2 szklanki mąki razowej
1 jajko
1 szklanka mleka 0,5%
1 szklanka wody gazowanej
sól, pieprz
1.Kurczaka kroimy w kostkę (przyprawiamy do smaku), szpinak siekamy.
2. Czosnek siekamy lub przepuszczamy przez praskę. My wykorzystałyśmy wygodny siekacz ;)
Wystarczy wrzucić kilka ząbków czosnku, zamknąć pokrywkę i przeturlać po blacie ---> KLIK!
ps. Kurczaka dobrze jest przygotować wcześniej na osobnej patelni, gdyż potrzebuje on więcej czasu niż szpinak.
4. Dodajemy serek twarogowy. My wykorzystałyśmy serek z ziołami.
5. Wszystkie składniki smażymy przez około 10 minut na małym ogniu.
Przyprawiamy wedle uznania. Najlepiej jest wykorzystać sól i pieprz z młynka bo smakuje o wiele lepiej ---> KLIK!
6. Na osobnej patelni przygotowujemy ciasto na naleśniki. Mam nadzieję, że wszyscy wiedzą jak to się robi ;) Tym, którym wypadło z głowy przypominamy:2 szklanki mąki razowej
1 jajko
1 szklanka mleka 0,5%
1 szklanka wody gazowanej
sól, pieprz
Mąkę przesiać, dodać jajka, mleko i sól. Przed samym smażeniem dodać do ciasta wodę. Naleśniki smażyć z dwóch stron na średnio rozgrzanej patelni teflonowej.
Łyżkę farszu położyć na środek naleśnika.
7. Uformować `worek`. Jeśli naleśnik się rozpada można użyć sznureczka. Gotowa przystawka najlepiej smakuje w towarzystwie sosu ziołowego lub koperkowego.
Napisała: Marsi
Zdjęcia: Pati