POMYSŁ NA OBIAD
Kasza jaglana z kurczakiem, serem niebieskim i warzywami.
Czego potrzebujemy?
szklanka kaszy jaglanej
pół kilo kurczaka
puszka białej fasoli
kiełki na patelnię
niebieski ser pleśniowy
cebula
dwa ząbki czosnku
por
sól, pieprz, zioła, oliwa z oliwek
Dlaczego warto jeść kaszę jaglaną?
Kasza jaglana zdecydowanie przegrywa z ryżem, ziemniakami czy makaronem. Brak jej rozgłosu w polskiej kuchni. A szkoda. Jest zdrowa, tania i smaczna. Stanowi cenne źródło białka, jest lekkostrawna, pomaga w budowaniu masy mięśniowej, zawiera witaminy z grupy B, wzmacnia pracę jelita grubego.
Niestety, w Polsce częściej stanowi karmę dla kanarków niż składnik naszej diety. Pora to zmienić!
Dziś wersja na słono.
Jak to zrobić?
1. Kaszę przygotowujemy według opisu na opakowaniu.
2. Kurczaka podsmażamy na patelni, przyprawiamy do smaku.
3. Ser pleśniowy kroimy w drobną kostkę.
4. Na osobnej patelni podsmażamy posiekaną drobno cebulę, czosnek, por. Dorzucamy kiełki oraz białą fasolę.
5. Podsmażone warzywa dodajemy do ugotowanej kaszy. Dokładnie mieszamy.
6. Na talerzu układamy porcję kaszy z warzywami, następnie kurczaka oraz ser.
7. Najlepiej smakuje ze słodkim sosem chili lub sosem sojowym.
