Czekoladowe ciasto Nigelli Lawson:
12. kwietnia przypada dzień czekolady więc 13 lutego postanowiłam uczcić to święto(; To ciacho jest chyba najprostszym do wykonania spośród wszystkich przepisów na słodkości wg. Nigelli. Szybki proces produkcji, hipnotyzujący smak i piękny zapach -czyli wszystko co powinno składać się na sprawdzony przepis.
Czego potrzebujemy?
225 g miękkiego masła
375 g ciemnego cukru muscovado
1 cukier waniliowy (w org. 1 łyżeczka ekstraktu wanilii)
2 duże jajka, rozkłócone
100 g ciemnej czekolady (minimum 60%), rozpuszczonej
200 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody
250 ml wrzątku
Jak to zrobić?
Zmiksować masło i cukry, dodać jajka (ekstrakt, jeśli nie użyliśmy cukru waniliowego) - ponownie zmiksować. Dodać rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę - wymieszać łyżką, ale tylko tyle, żeby składniki się połączyły. Następnie dodawać na przemian łyżkę mąki zmieszanej z łyżeczką sody i łyżkę wrzątku aż do uzyskania płynnej czekoladowej masy. Masę przelewamy do foremki. Pieczemy przez 30 minut w temp. 190 stopni i potem 15 minut w temp. 170. Ciasto jest wilgotne w środku i takie ma być. Następnego dnia po upieczeniu robi się jeszcze lepsze.
Zdjęcia: Marsi.
Piekła: Marsi.

