Możenie jest to standard Gessler, ale głodnych z pewnością zaspokoi ;)
Czego potrzebujemy?
500 g piersi z kurczaka
oliwa z oliwek do podsmażenia
sos musztardowy:
5 łyżek musztardy
2 szklanki bulionu
dwie łyżki mąki
dwie łyżki masła
łyżeczka chili - opcjonalnie
pieprz, sól
Ja to zrobić?
Kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, tego chyba wyjaśniać nie trzeba ;) A jak zrobić sos?
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy. Następnie dodajemy bulion oraz musztardę. Mieszamy, aż sos zgęstnieje. W swoim przepisie dodałam również chili, ponieważ przepadam za ostrzejszym smakiem. Można jednak pominąć. Gotowy sos doprawimy pieprzem oraz solą wedle uznania.
UUUPS, miało być dwie łyżki mąki a nie dwie szklanki! Mój błąd. Bądźcie czujni w trakcie produkcji ;P
Mam nadzieję. że ktoś się zainspiruje ;)
Miłego wieczoru życzę i pozdrawiam tych, którzy zgłodnieli ;>
Napisała: Pati.